طرح توجیهی دارای مخاطبین متفاوتی است، درنتیجه نیاز است تا بر اساس نوع نگاه، فرهنگ و صنعت تقاضا کننده این طرح (درخواست کنندگان طرح کسب و کار و یا همان بیزینس پلن) آن را به صورت خاصی تدوین نماییم.
ما مشاوره تهیه بیزینس پلن را بر اساس استاندارد اروپا و آمریکای شمالی ارائه می نماییم.
دقت نمایید :
بخش های یک طرح کسب و کار تجاری، کاملا استاندارد بوده و نمی توان به دلخواه بخشی از آن را حذف نمود، اما پس از شناخت مشاور از طرف دریافت کننده این سند، با افزودن برخی جزئیات خاص و شخصیسازی آن از طریق تغییر ادبیات نوشتاری و جمع آوری اطلاعات خاص، سعی خواهد شد تا جذابیتی حرفهای و قابل قبول (بدون عدد سازی و سندسازی) برای وی ایجاد نماید.
نوشتن طرح توجیهی (که به آن طرح کسب و کار ، بیزینس پلن و طرح کسب و کار تجاری نیز می گویند) از آن خدماتی که همیشه با تعداد زیادی سوال توسط کارفرمایان آغاز می گردد. ما تصمیم گرفتیم که در این مطلب لزوم داشتن طرح کسب و کار تجاری و علت نوشتن طرح توجیهی برای یک کارآفرین شرح دهیم.
کارآفرینانی که یک کسب و کار جدید را شروع میکنند اغلب میپرسند:
پاسخ به این سوالات تقریبا همیشه “بله” است.
طرح توجیهی لازم عینی و بخش جدایی ناپذیر از یک کسب و کار جدید است.
در واقع، نوشتن طرح های توجیهی می تواند زمان زیادی ببرد، و نیازمند آن است که شما مقدار زیادی داده و اطلاعات را در اختیار داشته باشید، تا اندازه ای به پیشبینی ها بستگی دارد و اغلب باعث ایجاد لیستی بلند بالا از تحقیقاتی می شود که شما باید انجام دهید و سایر کارهایی که باید تکمیل کنید.
علاوه بر این، این طور نیست که همه نسبت به مفید بودن یک طرح توجیهی باور داشته باشند. مطالعه 116 کسب و کار جدید توسط دانشکده بابسون انجام شده است.
این مطالعه نشان داده است که وجود یک طرح توجیهی رسمی قبل از شروع یک کسب و کار کوچک تفاوتی در موفقیت نهایی آن کسب و کار ایجاد نکرد، با این فرض که آن کسب و کار، کسب و کاری نباشد که در جستجوی تامین منابع از بیرون باشد.
بنابراین چرا خودتان را به یکی از بهترین سلاحهایی که صاحبان کسب و کار می توانند داشته باشند مجهز نکنید؟
اگر همچنان دچار تردید هستید، پیش از آن که اقدامی در خصوص کسب و کار کوچک خود انجام دهید، این پنج دلیل را در باب ضرورت نوشتن یک طرح توجیهی را ملاحظه کنید.
اگر قصد دارید برای دریافت یک وام به بانک / موسسه مالی و اعتباری مراجعه کنید تا برای کسب و کارهای کوچک درخواست وام نمایید، ایده کسب و کار خود را باید در قالب یک بیزینس پلن حرفهای به سرمایه گذاران ارائه نمایید، یا شریک سرمایهگذار جذب نمایید، پس طرح توجیهی لازم است.
سرمایهگذاران و حمایتکنندگان بالقوه می خواهند پتانسیل واقعی ایده کسب و کار شما را به طور واضح در قالب حقایق و آمار و ارقامی قاطع ملاحظه کنند.
یک طرح توجیهی بهترین، و عموما، تنها راه قابل قبول برای ارائه این اطلاعات میباشد.
برخی بخش های یک طرح کسب و کار سنتی (به شیوه قدیمی و همچنان مرسوم در بین شرکتهای ایرانی) به راحتی قابل تکمیل نیستند، مخصوصا اگر مدیران شرکت ها در تصمیم گیری یا تصمیم سازی خود و یا حتی بازار خویش دچار تردید بوده و یا به طور کامل به یک نقطه قطعی نرسیده باشند.
طرح های توجیهی نوین به شما کمک میکنند تا این نواحی خاکستری را از بین ببرید، چرا که شما باید اطلاعات خاصی را روی کاغذ بیاورید.
اتخاذ تصمیمات دشوار اغلب یکی از دشوار ترین و مفید ترین بخش های نوشتن یک طرح کسب و کار است.
مخصوصا اینکه ما در تیم مشاوران مدیریت ایران به کارفرمایان خود در این حوزه مشاوره رایگان (مشاوره بازاریابی ،مشاوره فروش ، مشاوره تبلیغات، مشاوره برندسازی، …. ) هم میدهیم تا آنان بتوانند آینده را به شیوه ای صحیح و منطقی در طرح کسب و کار خود ترسیم نمایند.
به عنوان مثال، اگر کارفرما به صورت دقیق تصمیم نگرفته باشد که چه محصولاتی را به چه قیمتی بفروشد، برای وی بسیار دشوار خواهد بود تا بخش محصولات و خدمات (بخش بازاریابی 4P) طرح کسب و کارتان را تکمیل نماید.
شناسایی این اطلاعات و دیگر اطلاعات حیاتی یک محصول، فرایند برنامه ریزی کسب و کار میباشد که ما در این حوزه مشاوره ارائه می نماییم.
نوشتن یک طرح کسب و کار تجاری اغلب اولین چالش واقعی پیش روی صاحبان کسب و کار های کوچکی است که می خواهند یک سرمایهگذاری مخاطره آمیز جدید را راه اندازی نمایند، اما تمایل ندارند که به این فکر کنند که شاید ایده کسب و کارشان شاید کمی ناقص باشد یا هنوز به طور کامل توسعه نیافته باشد.
درحالی که این یک فکر، فکری ناخوشایند و دلهره آور برای یک کارآفرین مشتاق و هیجان زده است، شناسایی زود هنگام خلاء های موجود در فرایند کار به صاحبان کسب و کار این فرصت را میدهد تا تحقیقات شان را تقویت کنند، ایدههای شان را بیازمایند، و گام هایی در جهت تقویت کردن و ماندگارتر کردن کسب و کارشان بردارند.
این امر ممکن است در ابتدا یک گام به عقب باشد، اما این کار می تواند شانس کارآفرین برای موفقیت را تقویت نماید، پیش از آن که او زمان و پول خود را در کسب و کاری سرمایه گذاری نماید که احتمال شکست دارد.
کشف ایده های جدید، رویکرد های متفاوت و دیدگاه های تازه برخی از بهترین چیزهایی هستند که می توانند در عمق فرایند برنامهریزی کسب و کار روی دهند.
علیرغم شهرت بعضا منفی، یک طرح کسب و کار همیشه یک سند بلند بالا، خشک و بی روح، و ساختار یافته نیست.
در واقع، یک بیزینس پلن موفق عکس این است؛ طرح کسب و کار یک ابزار انعطافپذیر، در حال رشد و پویا می باشد که می تواند به شما کمک کند تا به صورت خلاقانه ای فکر کرده و به راه حلهای جدیدی برای برخی از دشوارترین چالش های کسب و کار خود دست پیدا کنید.
این امر مخصوصا زمانی صدق میکند که شما به بخش استراتژی بازاریابی میرسید.
در اینجا، شما طرح اولیه ای برای فعالیت های بازاریابی تان ایجاد می کنید، و خلاقیت و ایدههای جدید ارزشمند هستند.
طرح توجیهی یک سند مفید برای همه صاحبان کسب و کارهای کوچک میباشد. اما زمانی که شما از طرح کسبوکار به عنوان ابزاری استفاده میکنید تا به شما کمک کند تا اقدامات عملی، گامهای بعدی، و فعالیت های آتی را طرحریزی کنید، در واقع در حال نوشتن یک سند زنده هستید که نه تنها مشخص میکند کجا هستید و به کجا می خواهید برسید بلکه به شما دستورات لازم برای رسیدن به آنجا را هم می دهد.
با بازگشتن به سوال اول خودمان در خصوص اینکه آیا یک طرح کسب و کار حقیقتاً مورد نیاز است یا نه، ممکن است بتوانید بدون داشتن یک طرح توجیهی هم یک کسب و کار موفق ایجاد کنید، اما قطعا آسان تر خواهد بود که این کار را با در دست داشتن یک طرح کسب و کار به خوبی ساختار یافته انجام دهید.
به خاطر داشته باشید که اگر شما در حال استفاده از یک طرح توجیهی درست هستید، نباید منتظر این باشید که در زمان شروع ، همه جوابها را در دست داشته باشید.
شما می توانید یک نمای کلی از طرح خود ایجاد کنید، همه اطلاعاتی که در این مقطع در اختیار دارید را وارد کنید، و سپس زمانی که چیزهای بیشتری در مورد بازار میآموزید، بر روی جاهای خالی کار کنید.
این یک نوع سند سیال و انعطاف پذیر است که می تواند برای یک کسب و کار جدید ارزشمند باشد.
مشاور بیزینس پلن تیم مشاوران مدیریت ایران، پس از دریافت اطلاعات اولیه کارفرما در خصوص شرکت، برند، ایده، برخی اطلاعات جزئی را از کارفرما دریافت و بعد از تحقیقات و جمع آوری اطلاعات تکمیلی؛ فرایند تهیه طرح کسب و کار را آغاز مینماید.
باید توجه داشت که هدف یک طرح کسب و کار توجیه فرایندها و کسب و کاری است که می خواهید و یا در حال انجام آن هستید.
برخی از انواع کسب و کارها که تاکنون از خدمات مشاوره طرح توجیهی تیم مشاوران مدیریت ایران استفاده نموده است: